Boeken

De heemkundevereniging heeft inmiddels diverse boeken uitgegeven. Hieronder vindt u een overzicht van de uitgaven. Heeft u belangstelling voor een van deze uitgaven ga dan naar  het  bestelformulier.

 

 

Hier volgt de lijst van uitgegeven boeken:

           
 
 
Wentersel vruuger door Jos van der Heyden Ons Vessem Kom een pijpke buurten gewone mensen, ongewone tijden Venster op het verleden 700 jaar Vessem, Wintelre, Knegsel
Wentersul vruuger
Verzameling van foto's 1895-1960
410 bladzijden

 

Ons Vessem 1889-1979
Verzameling van ongeveer 800 foto's
192 bladzijden
(UITVERKOCHT)
Kom een pijpke buurten.
Achtergronden en geschiedenis van kleipijpen gevonden in Vessem, Wintelre en Knegsel
1985, 13 bladzijden.
Gewone mensen, ongewone tijden
Het leven van alleman in oorlogstijd
1994, 122 bladzijden.
Venster op het verleden
20 jaar heemkunde in Vessem, Wintelre en Knegsel 1998, 264 bladzijden

De Hooge Dorpen
700 jaar Vessem, Wintelre, Knegsel. Jubileumuitgave 1993, 245 bladzijden

Jaarverslag
2006

U kunt hier het jaarverslag downloaden. Dit kan enkele minuten duren.

Notulen
Raadsvergaderingen
1821-1859

 

Recente Publicaties:
Omslag Omschrijving Bestellen
Een terugblik op de Tweede Wereldoorlog

Mat Theunissen, woonachtig in Vessem, heeft een boek  geschreven over zijn jeugd in Midden-Limburg.
Het boek 'Mam, kiék eine Focke Woerf' is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Mat Theunissen uit de laatste episode van de Tweede Wereldoorlog. Daar de schrijver in 1939 is geboren en maar vijf jaar oud is als het allemaal gebeurt, heeft hij slechts korte en vaak onvolledige herinneringen uit die tijd. Om tot een lopend verhaal te komen, heeft hij deze fragmentarische beelden aangevuld met herinneringen en gegevens van anderen. Oudere broers en zussen en andere betrokkenen zijn geïnterviewd. Literatuur van landelijke en locale geschiedschrijvers, krantenartikelen en brieven zijn bestudeerd.
Het oorlogsverhaal begint in november 1944 als het gezin Theunissen uit hun boerderij op de oostelijke Maasoever wordt verjaagd door Engels granaatvuur vanaf de overzijde van de Maas. De eerste evacuatie van Ool naar Merum van het gezin Theunissen en hun levende have wordt gevolgd door nieuwe verplaatsingen. Een deel van het gezin gaat naar Melick maar keert terug naar Merum als het er naar uitziet dat de bevrijding hier nabij is. De geallieerden troepen zijn dan Merum tot minder dan 1 kilometer genaderd. De Duitsers besluiten op 14 februari 1945 alsnog de overgebleven inwoners van Merum en Herten te verjagen en via Roermond bereiken de vluchtelingen lopend de Duitse plaats Brüggen. Hier moeten ze zien te overleven onder zeer slechte omstandigheden. Als de Duitsers voldoende vluchtelingen hebben verzameld, worden ze in een goederentrein gezet die dwars door het Duitse Ruhrgebied rijdt, bij Enschedé weer Nederland bereikt en bij Raalte wordt opgemerkt door Engelse jagers. De paniek is groot als de vliegtuigen met boordwapens en bommen de trein aanvallen. Er vallen doden en gewonden. De vluchtelingen springen uit de trein en zoeken dekking. Als de beschieting voorbij is, worden de slachtoffers naar Raalte afgevoerd. De gewonden worden in Raalte en Deventer verpleegd; de overigen maken hun treinreis naar Friesland af. Na een kort verblijf in de opvangplaats Buitenpost wordt het gezin Theunissen ondergebracht bij twee Friese gastgezinnen in Surhuisterveen. Hier komen ze enigszins tot rust dank zij de goede zorgen van de Friezen. Einde mei 1945 keert het gezin Theunissen terug in hun woonplaats Ool-Herten. Het herstel van de vernielde boerderij kan beginnen.

Mat Theunissen. "Mam, kiék eine Focke Woerf" heeft als ondertitel "Oorlogsherinneringen van een vijfjarige". Het is een boek van 112 bladzijden met 50 afbeeldingen.
 

Het boek kan besteld worden bij de schrijver: M.J.J. Theunissen, Postels Huufke 18, 5512 AV te Vessem of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De prijs bedraagt 10,- Euro (excl. 3,- Euro verzendkosten)
 

Historisch boek over Knegsel
“Als het regent zetten wij ‘d’n tôore’ binnen”

Sinds oktober 2007 te koop. Het historische boek over Knegsel: “Als het regent zetten wij ‘d’n tôore’ binnen”. 335 pagina’s tekst en zo’n 200 foto’s over de veranderingen in Knegsel vanaf 1900. Overzichtelijk gerubriceerd met tal van onderwerpen over Landschap en landbouw, Kerk en school, Historie en tradities, Voorzieningen en middenstand en Verenigingen.
Het boek is een uitgave van de Heemkundevereniging de Hooge Dorpen, Vessem, Wintelre, Knegsel en is samengesteld door Mia Geerts-van Dooren, Riek van Ham-Gijbels, Frans Klaasen en Mat Theunissen.

Prijs € 15 euro, exclusief verzend- en verpakkingskosten.
ISBN: 978-90-77747-17-9
NUR: 520 (regionalia algemeen)

 


U kunt dit boek bestellen bij Heemkundevereniging De Hooge Dorpen. Zie de bestel pagina
2005 in herdruk verschenen.
Gewone mensen, ongewone tijden,

Het leven van alleman in oorlogstijd, 122 bladzijden.
Dit boekje is verkrijgbaar bij de Jacobushoeve in Vessem voor € 6,-

 

Afdrukken E-mail

Heemkunde vereniging De Hooge Dorpen

 • IBAN : NL24RABO0107044846
 • KvK : 40237279

Secretariaat

 • Dhr K. Huijbers
 • p.a. Wilhelminalaan 27
 • 5512 BJ  VESSEM
 • Tel.: 0497 – 59 15 58

 Heemzolder Jacobus

 • Jan Smuldersstraat 4
 • 5512 AZ VESSEM

 Contact

 • U kunt ook contact opnemen
 • via het contactformulier
 • bovenaan op op deze pagina

 HoogeDorpenEmbleemAnimatie