Lezing "Dorp in de Golfslag"

Graag nodigen wij  iedereen uit voor de  lezing onder de titel:

"Dorp in de Golfslag"

Datum: dinsdag 23 april 2019.
Inleider: Jan Bosters

Een verwoestende noordwesterstorm bereikte in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 de Zuidwestkust van Nederland. het water steeg tot ongekende hoogte, dijken braken door en vloedgolven van wel twee meter hoog stroomden de polders in waardoor in een paar uur tijd grote delen van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland onder water liepen. Een totale oppervlakte van bijna 200.000 hectare rampgebied.

Ook het dorp Nieuw-Vossemeer dat aan de Brabantse oever ligt van de toenmalige Eendracht (nu deel van het Schelde-Rijnkanaal) werd zwaar getroffen door de watersnoodramp. Jan Bosters (bestuurslid van de HKK Ambachts-heerlijkheid Nieuw-Vossemeer) maakte als kleuter deze ramp mee. Jan maakte deel uit van een grote familie die destijds allemaal in de polders van Nieuw-Vossemeer en in het dorp zelf woonden. Ruim twee dagen lang zat de bevolking in het rampgebied opgesloten voordat de redding en evacuatie op gang kwamen.

Meer hierover op de WIKI-pagina van Nieuw-Vossemeer

Aan de hand van verhalen, foto's, feiten en gebeurtenissen vertelt hij hoe zoiets kon gebeuren en de gevolgen ervan.

De volgende onderdelen zullen in de lezing ter sprake komen.

• Hoe kwam het dat deze ramp kon gebeuren?
  • De gevolgen voor Nieuw-Vossemeer en de familie Bosters.
  • Hoe kwam het dat Nieuw-Vossemeer zo laat werd geëvacueerd? (waren wij vergeten?)
  • De evacuatie zelf was voor velen een angstig avontuur.
  • De wederopbouw van Nieuw-Vossemeer.

De lezing vindt plaats in de Jacobushoeve, Jan Smuldersstraat 4 te Vessem.
Datum: 23-04-2019 Aanvang: 20.00 uur.

De toegang voor deze lezing is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd als waardering voor de spreker en voor de koffie/thee.

De Hooge Dorpen