Archeowandeling

Uitnodiging archeowandeling,

Over knoflook, kabouters en andere geheimen van de Kleine Beerze

Datum: zaterdag 14 oktober 2017.
Vertrektijd: 14.00 uur.
Vertrekplaats: bij de Mariakapel aan de Hoogcasterseweg 3 te Hoogeloon.
Begeleiders: Liesbeth & MatTheunissen.

Een archeowandeling langs de oevers van de Kleine Beerze. De wandeling is een van de vele activiteiten die in het kader van de Nationale Archeologiedagen wordt georganiseerd. Onder leiding van archeoloog Liesbeth Theunissen en heemkundige Mat Theunissen kun je meewandelen en allerlei verhalen horen over het rijke verleden.

De Kleine Beerze verbindt allerlei verhalen over vroeger, van de prehistorie tot diep in de middeleeuwen. Bijzonder is de Romeinse herenboerderij (villa), de enige in Noord-Brabant, die in de jaren tachtig is opgegraven. Dat onderzoek leverde allerlei nieuwe inzichten over de bewoners; ze aten knoflook en koriander, hadden slaven en warmwaterbaden. De grote Romeinse grafheuvel is in volksverhalen opgenomen als de Kaboutersberg, een plek waar kabouters met hun koning Kyrië woonden. Een ander hoogtepunt van de Kleine Beerze is de offerplaats van tien bronzen hielbijlen die 3500 jaar geleden in het water zijn achtergelaten. Bij deze ontdekkingen, en vele andere geheimen, wordt tijdens de wandeling stil gestaan.

De wandeling duurt ca. 1.5 uur. Stevige wandelschoenen aanbevolen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Namens de Heemkundevereniging ‘De Hooge Dorpen’

Liesbeth Theunissen, 06 - 12412794